БЛОГ

РЕКОМЕНДАЦІЇ ЩОДО ОЧИЩЕННЯ ТА ОБСЛУГОВУВАННЯ РОСТЕРІВ


У світі обсмаження кави одна з областей, що потребує найбільшої уваги – це догляд за ростером. Багато майстрів-обсмажувальників не можуть використати весь потенціал ростерів саме через недостатній догляд за машиною. Повноцінний догляд за ростером включає в себе не тільки якість зерна, налаштування процесу обсмаження, але й своєчасну профілактику можливих проблем. Особливої уваги потребує газова частина ростеру.  
Відсутність регулярного обслуговування призводить не тільки до виникнення несправності обладнання, але й до виникнення аварійних ситуацій на виробництві (займання, пожежа).



Догляд за ростером потребує чіткого плану дій та регулярних візитів фахівця, який буде його виконувати.
У план догляду за ростером має входити прибирання залишків кавових мас, пилу, лушпиння з каналу air flow та охолождувального каналу, змащення підшипників, очищення мотору, редукторів та інших рухомих частин машини, а також очищення і налаштування газової частини.
Лушпиння слід видаляти з накопичувача кожні три-п’ять обсмажень. Повне очищення ростеру бажано проводити кожні 500-800 циклів обсмаження, в залежності від якості зерна, продуктивності ростеру та ін.




Також дуже важливо зберігати у чистоті канал air flow. Якщо його не чистити, бруд почне накопичуватись на стінках каналу air flow, охолоджувального каналу та лопастях мотору.
Забруднення каналу air flow можна діагностувати зі зміни профилю обсмажування та погіренню якості продукту. Це схоже не на нормальне людське дихання через рот та ніс, а на намагання дихати через вузьку трубку – таке ж виснажуюче та змушуюче вкладати вдвічі більше сил та потужностей, але повітря все одно буде не достатньо.
Залишки кавових мас, пилу та лушпиння можуть накопичуватись у двох варіантах: тверді та важкі відкладаються під час обсмажування, а в’язкі, масляні та клейкі – під час охолодження. Поява бруду у каналах ростеру також спричинена димом, що виділяють кавові зерна, коли досягають своєї критичної температури. Температура зовнішнього середовища запікає його на стінках каналів.
Ці відкладення сприяють не тільки звуженню каналів (як, наприклад, звужуються кров’яні артерії через холестеринові бляшки), а й можуть спричинити виникнення пожежі.



Саме цей останній пункт – найбільш небезпечний та найбільш вірогідний при поганому стані ростера. Як відомо, горить тоді, коли є чому горіти.
Регулярне обслуговування ростеру допоможе вам подовжити термін служби вашого обладнання, зберегти стабільну якість продукту та потурбуватись про безпеку персоналу. 
Виклик фахівця з технічного обслуговування допоможе вам бути впевненими у безпеці та стабільності вашого бізнесу.
Статті